DFMcentraal.nl

Inloggen of inschrijven

Natuurnieuws uit de De Fryske Marren

Heeft U ooit een zwartkop gezien?

In de gemeente De Fryske Marren komt de zwartkop op veel plaatsen voor in de wat grotere tuinen en parken met veel onderbegroeiing. Ze komen vaak in de maand maart al uit de overwintergebieden en laten hun snelle zang  die wel wat op de tuinfluiter lijkt horen. Vaak zie je de vogel niet en zit ie wat verscholen in de begroeiing.  In het artikel hieronder iets over het voorkomen in onze gemeente De Fryske Marren en de resultaten van 35 jaar ringonderzoek naar zwartkoppen in de provincie.

Wist U dat de vrouwtjes van de Zwartkop een bruine kop kap hebben en de mannetjes een zwarte?  In de winter wordt de zwartkop af en toe gezien, de meesten echter trekken weg naar het zuiden. 

Ben dan ook benieuwd of deze winter er ook nog zwartkoppen in de tuin bij  voedertafels worden gezien. Met de zachte winters van de laatste jaren zou je eigenlijk veel meer zwartkoppen in de winter verwachten.

Jan de Jong, Joure. Tel. 0513-414788


Zwartkoppen in De Fryske Marren.docx

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.