Lezing over de aanleiding en de gevolgen van de aanleg van de Afsluitdijk

Buurtverbinders DFMcentraal

Details

Zondag 11 december 2022 van 14:00 tot 16:00 uur
Afgelopen

Zondag 11 december om 14:00 uur geeft historicus Alice Booij in Bezoekerscentrum Mar en Klif te Oudemirdum een interessante lezing over de aanleiding en de gevolgen van de aanleg van de Afsluitdijk. 

Het eerste plan om de Zuiderzee in te dammen ontstond al in 1667, maar de techniek om dijken te bouwen was toen niet ver genoeg gevorderd om het uit te voeren. Er zouden nog vele andere plannen volgen, maar pas nadat een grote stormvloed in 1916 een groot deel van de Zuiderzeekust onder water zette, werd besloten het plan uit te voeren waarvoor ir. Cornelis Lely al in 1891 een eerste concept had ontworpen.

De aanleg van de Afsluitdijk had voor- en nadelen. Het was afgelopen met het gevaar van grote overstromingen, maar de natuur en de economie van de vissersdorpen betaalden de prijs van het project.

Aansluitend op tentoonstelling
De lezing wordt gehouden in de Bedsteezaal van het bezoekerscentrum. Daar is momenteel de tentoonstelling ‘Leven met een verdwenen zee’ te zien, met o.a. historisch beeldmateriaal van de  Friese Zuiderzeekust en haar bewoners.

Aanmelden
De entree is 5 euro en inclusief kop koffie/thee en toegang tot de tentoonstelling(en). Aanmelden is gewenst en kan hieronder. Bezoekerscentrum Mar & Klif is momenteel geopend op zaterdag van 11:00 – 16:00 uur en op zondag van 13:00 – 16:00 uur.

Aanmelden kan hier

Over de organisator

Buurtverbinders DFMcentraal
Wij zijn een groep inwoners van De Fryske Marren met zeer diverse achtergronden. Als 'buurtverbinders' zijn wij in maart 2019 gestart. O...... Lees meer