Uit het Schildersatelier van Benno Pen” (1937-2021)

Stichting Keunst en Keur

Details

Vrijdag 29 oktober 2021 van 09:00 tot 16:00 uur
Afgelopen
Gemeentehuis Joure
Herema State, Joure, Nederland

Expositie vijftien schilderijen van Benno Pen in gemeentehuis 

In het gemeentehuis in Joure worden van 29 oktober tot 4 februari vijftien schilderijen geëxposeerd van de bekende Jouster Benno Pen. Hij heeft verschillende locaties in de gemeente prachtig vereeuwigd, zoals de Jouster Toer, de kerk in Broek, ‘Zand, de Scheen en de Midstraat. De onlangs op 84-jarige leeftijd overleden kunstschilder heeft de kunstwerken afgelopen zomer geschonken aan de gemeente. Bij de overdracht in het gemeentehuis beloofde wethouder Roel de Jong die de kunstwerken namens het college van burgemeester en wethouders in ontvangst heeft genomen de kunstschilder dat de gemeente zou zorgen voor een expositie.   

 Op de lagere school was de tekenles voor Benno Pen al een feest. Hij bleek bovengemiddeld begaafd. Toch bleef tekenen en schilderen zijn levenslang een hobby, maar wel eentje waarmee hij nationaal doorbrak. Na een expositie in Heerde in 1984 kreeg hij een uitnodiging voor deelname aan een tentoonstelling van de beste reproductie-schilders van Nederland in het Amirican hotel in Amsterdam. En werd winnaar. Pas na zijn pensionering en een verhuizing naar Joure in 2003 legde hij zich helemaal toe op schilderen, vooral landschapstaferelen of delen daarvan. In olieverf want daarmee kreeg je volgens hem meer diepte en sfeer. Hij liet zich ook vaak leiden door de schilderijen van de oude meesters, vooral door Rembrandt, door hun werken met licht. Wel voegde hij altijd iets nieuws toe en altijd mooi verborgen de naam van zijn vrouw Jetty.

Vanuit het atelier in zijn achtertuin in Joure maakte hij vele prachtige schilderijen op basis van pentekeningen. De meeste werken tonen een beeld van honderd jaar geleden. Voor de kleuren deed hij speciaal onderzoek. Zijn werk is wel eens vergeleken met dat van Jopie Huisman.  Benno Pen heeft een indrukwekkend aantal schilderijen gemaakt. Er zijn meerdere boeken verschenen zoals het in 2017 verschenen boek ‘Uit het schildersatelier van Benno Ben’ en deel 2 met verhalen en afbeeldingen in 2020.

“De Scheveningse Locatie” 

Schilderijen van Dick Finkelnberg (op de eerste verdieping)

 Een deel van de expositie van de olieverfschilderijen van de Scheveningse kunstschilder Dick Finkelnberg blijft nog tot 4 februari te bewonderen in het gemeentehuis in Joure. De schilderijen die zijn liefde voor de zee, het vissersleven, de bevolking en de duinlandschappen verbeelden, was de afgelopen maanden al te zien. Boomschuiten, strand en zee tonen sfeer en realiteit van de bevolking rond 1900 en zijn inspiratie door de meesters uit de Romantische en Haagse School. 

Zijn werk is een mooie combinatie met de olieverfschilderijen van Benno Pen.

De exposities zijn tijdens de openingstijden van het gemeentehuis te zien.

Organisatie Stichting Keunst & Keur

www.keunstenkeur.nl

Over de organisator

Stichting Keunst en Keur
Stichting Keunst en Keur is een groep enthousiaste kunstliefhebbers, die exposities organiseren in het Gemeentehuis en de Bibliotheek in ...... Lees meer